26 Nisan 2008 Cumartesi

ÇERÇEVE YAPIMI DEVAM EDİYOR

bu sene herşey erken açıyor bizim burda akasyalar evvelki senelere göre 15 gün erken açtıIhlamurlar utanmasa açacaklar bu bi kaç gün havalar soğuk gidiyo biraz olsun açmaları ertelenir bu durumda.



çerçevelerin yan ayakları bittikten sonra alt ve üst çıtalarıda ayarladım.bunlar alt çıtalar


üst çıtalarda hazır kaldı çakma işi...

geçen gün arı bakanı Ali abinin bloğunda ali abi ana arı kutusu için küçük çerçeve yaparken havalı tabanca kullanıp öyle çaktığını ve keşke büyük çerçeveleride böyle çaksak demişti.Ali abi biz zaten çerçeveleri tabanca ile çakıyoz:):)tabancamız 4 cm lik zımba atıyor
önce çerçeve kalıbına ayakları yerleştirip üst çerçevesinide koyduktan sonra başlıyoz tabanca ile zımbalamaya

alt çıtayı zımbalıyoruz

yanakla üst çıta birleşim yerinede bi zımba atalım..


çerçevelerimiz hazır... Zımba ile çakmak çok zevkli ve kolay.aynı zamanda çok pratik 25/30 saniyede bir çerçeve çakılıyor...


bir güzelde bağladık fazla yer kaplamasınlar diye...boş kaldıkça çerçeve çakıyom stokta 5 bin tane kadar oldu isteyen varsa tanesi 50ykrş...

21 Nisan 2008 Pazartesi

ÇERÇEVE YAN AYAK YAPIMI ÇALIŞMASI

çerçeve ayaklarının yapımına başladım.Çıtalar ıhlamır ağacından.36 mm kalınlıktan geçmiş tahtaları bir tarafını yontuyoruz pılanya bıçağını indirip bu işlemi gerçekleştiriyoruz.


Bu şekile sokup boylanmayı bekliyorlar.

boyu 48 cm olan tahtaları ikiye bölüp kovan içi ölçüsüne getiriyoruz...



boylama işide bitince sıra son kesime geliyor.


çıta ayakları çakılmaya hazır.kim çakacak yaf bu kadar çıtayı yardım edecek yokmu





BU ÇALIŞMALARI KISA BİR FİLME ALDIM BENİM BLOG DA VİDEO EKLENMİYOR.SEBEBİNİ ANLAYAMADIM ACABA BU ŞABLONDAMI SORUN VAR BİR BLOGDA GÖRDÜM 7 DAKİKADAN UZUN VİDEO EKLENMİŞ BLOGERE BİZİMKİNDE NEDEN OLMUYOR.MECBUREN YOU TUBEYE ATIYORUM GERÇİ ORDAKİ GÖRÜNTÜ BLOGERDEN DAHA GÜZEL.


eskimiş petekleri çerçevelerden çıkartıp mum eritme tezgahına atıyorum.




acemice yapmış olduğum bu tezgah baya işe yarıyor biraz daha büyük yapsaydım eriyen mumların kabıda cam içince olsa hiç hava almasaydı daha çabuk erirdi sanırım.neyse bu ilk deneme bir arıcı arkadaşa verip kendime daha güzelini yaparım ilerde:):)



güneş güzel olunca günde 30 petek erir heralde tabi başında beklemek lazım arada gelip petekleri atıyom içine acelemiz yok koskoca yaz var ...

erimiş mumların görüntüsü.burda biriken mumları en son topluca kaynatıp tek top haline sokacam şimdilik böyle devam edelim.

20 Nisan 2008 Pazar

AYICIKLARIN ARILIĞIMI ZİYARETLERİ

Arılığımı ayılar bastı:)her tarafı orman olan köyümüzde arılarım biraz ormana yakın olduğu için arada ayılar ziyaretime uğruyor.Misafirler biraz arsız edeplerinle oturmasını bilmiyorlar bazı kovanların içinde ne var diye merak edip kontrol etmişler.Bakmışlarki içerde hem bal var hem çok besleyici larvalar var bir tadına bakalım demişler.4 kovanı aynı şekilde elden geçirip gitmişler.şükür 4 tane ile kaldık.



bu küçük yavrucukların anneleri adepsizce ziyaretlerinden dolayı cezalarını çektiler şimdilerde kürkünden ve yağından faydalanılıyor:)gerçi burda söylemesek daha iyi olurdu bu ayıların meclisde adamları var haklarında koruma emri çıkmış bizim zavallı arıların böyle bir hakları yok.



yavrucuklar şimdilerde neşe kaynağımız köylünün eğlenceleri oldular.itina ile besleniyorlar biberonla süt içiyorlar.Ama çok oburlar doymak bilmiyorlar günde 6 kilo sütü midelerine indiriyorlar.

Yabani olduklarını inkar etmiyorlar ufacık oldukları halde ağaçlara kedi gibi tırmanıyorlar pençeleri şimdiden keskin ve sağlamca büyüdüklerinde çok canlar yakar o pençeler.


bizimkide iş analarını etkisiz hale getir yavrularını biberonla besle.ilerde besle kargayı uysun sözünü uygulamazlar inşallah.ellerimizle büyüttüğümüz yavrular gün gelipte analarının yaptıklarını yaparlarsa vay halimize.


Acaba bu ayıcıklar hakkımızda ne düşünüyorlar.aynı köpek gibide sadıklar süt vereni benimsediler ona karşı baya sadık oldular köpek gibi sahiplerinin peşlerine gidiyolar belkide süt içireni anneleri olarak görüyor yavrucaklar...


Bu arkadaş ayıcıkların bakımını üstlendi.kendi ellerinle onları besliyor ayılarda onu baya benimsediler peşinden ayrılmıyorlar.Yakında ayrılacaklar Bursa karacabey de arı bakım evimi ne varmış oraya haber verildi.Gelip götürecekler ayıcıkları.Bu ayıcıkları köyden geçen biri görmüş sirk işletiyormuş sirkte kullanmak için bu ayıcıkları istedi bayada bir ücret teklif etti ama vermedik sirkte koskoca ayıyı maymuna çeviriyorlar.Bursaya vermeyi daha uygun gördük oraya vereceğiz.


Ayıcıkları özleyeceğiz bayağı alışmıştık.büyüdükçe tehlikeli olmaya başladılar oyunlarında vahşilikleri ortaya çıkınca artık onlara bursa yolu göründü.Bir çocuğa oynarken pençe attı biri çocuğun yüzünü kesti dahada zarar verip kendilerine zarar gelmeden yerlerine gitmeleri kendileri için daha iyi oacak..

16 Nisan 2008 Çarşamba

GEZGİNCİ ARICILIK İÇİN TAŞIMA SİSTEMİ

bir firma tarafından hazırlanmış film.Filmin orjinali 15 dakika falan ben biraz bazı yerleri keserek zamanı düşürdüm.Çok güzel düşünülmüş bir sistem ama maliyeti baya yüksek.Bazı geliştirmeleride olabilirdi.mesela kovanlar tek renk değilde değişik renklerde.bakımları önden değilde arkadan olsa daha mantıklı.imkan olsada her arıcıda olsa böyle bir sistem yükleme için adam bulmak sorunu kalmaz 20 dakikada işlem tamam.

15 Nisan 2008 Salı

BURSADAN ALDIĞIMIZ ARILARIN ÖYKÜSÜ

13 nisan pazar günü yalovadaki köyümüzden hareket ederek bursaya doğru yola çıktık.alacağımız arıları kovansız şekilde anlaştığımız için kendi boş kovanlarımızı arabaya yükleyip yola koyulduk


2 saat kadar yolda zaman geçti alacağımız arılığa geldik.arıların sahibi necdet bey arılarının son polenlerini topluyordu.1gün önce açtığı polen tuzaklarından 2 günlük getirilen polen miktarı baya iyi sayılacak kadar çoktu.

arılarını aldığımız necdet bey.devamlı arı alıp satar bal üretiminden çok arı alıp satmakla polen üretmekle uğraşıyor.bal sezonuna kadar arıları satamaz ise bal yöresine taşınıyor.

bazı arılar baya güçlü yemliklerin altına boydan boya petek örüp ana yumurta bile atmış


arıları aktardıktan sonra bir saat kadar dinlendik yükleyip yola çıkmaya hazır hale geldik.şimdi kaldı resim çekilmek:)

şöförümüz saolsun bizi sabah 10 dan beri bekledi arıları kendi arılığımıza indirmek saat gece 1 i buldu o saate kadar bizi bekledi

arıları aldığımız arkadaşım sefer ve ben


araba yüklendikten sonra yüklüyormuş gibi poz vermek kimin aklına geldi bende bilmem maksat resim olsun :)





iyi yada kötü bir alışveriş yaptık 40 arıyı 4500 ytl ye aldık.alan kaybetmez en kötü sezonda bile bu arılar kendilerini amorti edip kar bile ettirirler.

12 Nisan 2008 Cumartesi

Arı satın almak için gittiğimiz bursadaki necdet beyin arılarından görüntüler.arılar ortalama 3 ila 4 çerçevede sıkıştırılmış durumda.toplam 42 arıyi 4500 ytl ye aldık.Pek güçlü olmasada artık kısmetimize bunlar çıktı.Uzun bir satın alma arşatırmasında nasibimiz bunlarmış inşallah hayırlısı olur.kısmetse yarın arıları almaya gideceğiz.

bursadaki necdet beyin arılığı.Devamlı arı alıp satıyor bu arılarda bizim kısmetimizmiş.

8 Nisan 2008 Salı

8 NİSAN SALI ARI BAKIMI

Günler süren yağmurlu ve kapalı havalardan sonra bugün nihayet güneş parlak yüzünü gösterince soluğu arılıkta aldım.gerçi arılık evime 50 metre uzaklıkta soluk almayada gerek yok :):)Bismillah diyerek ilk kovanı açtım durumlar son bakımdan sonra baya ilerlemiş yüzüm gülmeye başladı.
ikinci açtığım kovandada işler iyi durumda anayı görmüşken resimlemek istedim güzelde poz vermiş
buda bir başka anamız yumurtlamaya yer arıyor son peteğe kadar gelmiş son dediğim 7.peteğe polenler arasında kendine yer arıyor
bu kovanın tembel anasını göremedim yukarlarda boş petek gözleri bırakmış yumurtlamamış:):)yuh daha ne yapsın mubarek hayvan diyenleriniz olacaktır:)):20 şubattan beri kovan başı 7 şer kilo şerbet 2şer kilo kek tükettiler ama sanki bişey vermemişim gibi bu peteğe bakınca açlık tehlikesi var gibi görünüyor bu kovanı özel beslemeye aldım yavrusu çok balı yok 1 kilo keki içine attım üsttende şerbet vermeye devam edecem umarım bişey olmaz kendi yiyeceğini bulur dışardan

'komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen peygamberimizin hadisini göz önünde bulundurarak sol baştan itibaren yatak dahil 7 petek kapalı yavru diğer iki petekte larva ve günlük yumurtasu olan bu koloninin zekat vermesi gerektiğini düşünerek 40/1 olmasada 8/1 ini alıp aç olan komşusuna verdim sen nasılsa işini yoluna koymuşsun gene yaparsın deyip pupalı aldığım peteğin yerine boş petek koydum ilerki günlerde bir tane daha alacağım bundan daha kat atmaya erken 23 nisan dan önce arıya kat atmayacam

bu ananın kızları hiç kendine benzemiyor kendisi fazla makyajlı nasıl parlıyor kızlarına aynı özeni götermemiş soluk soluk duruyolar anaya tavsiye kızlarını kendine benzet yoksa evde kalır kimse almaz bu soluk yüzlüleri:):)

bu sarı kızımızı tam yumurta atarken resimledim gerçi birkaç saniye geciktim makine zamanında açılmadı ama genede güzel bir resim oldu.Etrafında analarını izleyen kızlarına bakıpta gülesim geldi nasılda merakla analarını izliyolar:):)kızlar hiç annenize özenmeyin günde kendi ağırlığından fazla yumurta yapmak kolay bir iş değil siz bakın işinize:):)

bu kovan arılığımdaki şampiyon düzenli olarak zekatını verdiği halde hala şampiyonluğunu sürdürüyor.Daha martın 5 inde petek almaya başladım şu ana kadar 4 kapalı yavrulu petek aldım hala 6 çerçevede kapalı yavru 3 petektede larvalı günlük yumurtalı yavru var bugünde bir tane kapalı yavrulu çerçevesini aldım verdim bir garibana.

Şampiyon kovandan bir resim daha kata atsa idim bu şimdi 15 çerçeveyi aşmıştı böyle iyi fazla zenginlik göze batar arayı fazla açmamak lazım

İşte şampiyon anamızın resmi.Mavi damgalı yani 2005 senesinden kalan 3 yaşını doldurmuş dördüncü yılına giren ihtiyar.Şimdi bu konu hakkında ustalarımızdan yorum bekliyorum bu kovan ayarında yani arılığımın en güçlü kovanlarından 4 tanesi mavi damgalı 2005 yılının anaları.Dünya arıcılığında geçerli kural anayı en geç 2 yılda bir değiştireceksin.peki bu durum sadece bir istisnamıdır yoksa ana değiştirmeyi arıların kendisine bırakmakmı lazımdır.en güçlü 4 kovanımında anaları 3 yıldan yaşlı siz olsanız ne yaparsınız şimdi bu sene yaşlanacak sınıfına girecek beyaz olan anaları değiştirmelimiyim daha şimdiden düşünüyorum bir fikir verecek ustaların yorumlarını bekliyorum.


sarı kızımızda güzel bir poz vermiş.Bunu ana arı üreticilerinden aldım boyaları çok dandik bunda gene azcık kalmış bu sarı damgalı anaların yarısından çoğu boyası çıktı

bu arı çok erkek arı atmış normalmi değilmi sebebi ne acaba.pekemi çok eski galiba bal sağımında kırılmış yapılan tamiratta gözler erkek gözümü yapılmış yoksa anasımı yaşlanmış orta halli bir kovan çokta zayıf değil bakalım sonuna kadar gitsin sezon sonu bakarım icabına.

buda liderin en yakın takipçisi bundanda aldım pupalı çerçeve yan komşusuna verdim

aldığım pupalı peteklerin yerlerine şişmiş boş petek verdim artık doldursun kendisi işi ne:)

İşlerimin sonuna doğru ziyaretime gelen arkadaşım bana körükçülük yaptı.Arıya baya ilgisi var komşu köyden birinde 2 kovan arı bulmuş ikiside 10 çerçeve arılı.Alayımmı diye bana sormaya gelmiş kaç lira eder sordu.bir fiyat verdim o fiyata verirse hemen al 10 çerçeve arı bende yok kaçırma dediğim fiyat çok gelmiş dedim o zaman ben alayım nerde o arılar deyince tamam tamam ben alacam dedi.Rekabet işe yarar.Öyle bedavaya arıcı olunmaz bir poz ver bakalım dedim baya cesaretli ben bile peteği böyle tutamam.Gerçi zayıf bir kovandan çıkardığımız petek arıları uslu bişe yapmadılar:)):genede herkes böyle poz veremez.

bu son iki resmi körükçüm çekmiş gözüme güzel göründü buraya ekledim körükçümüzü kırmayalım:)):

körükçümün çekmiş olduğu adının ne olduğunu bilmediğim güzel bir çiçek.

blokları ziyaret eden arıcı arkadaşlarımızdan sadece bakıp gitmemesini olumlu yada olumsuz bir yorum yazmalarını önemle rica ederim.yorum yazma konusunda örnek biri olan sayın gebzeli İlhami Uyar abimi tebrik eder bu alışkanlığının herkese yayılmasını temenni ederim.